Suchy prowiant, czyli dieta survivalowca. Co warto mieć w plecaku?

Plecak pełen żywności, który zagwarantuje zbilansowaną dietę i odpowiednią ilość witamin oraz minerałów to niemal podstawa dla survivalowców, jeśli nie znają oni otoczenia. Chociaż las jest pełen naturalnych produktów spożywczych, to będąc dopiero na początku swojej drogi, nie warto ryzykować zdrowia, ani życia.

Plecak nie jest tak pojemny, by Twoje wyposażenie było nieprzemyślane, gdyż musisz spakować ubrania, wyposażenie, gadżety, narzędzia i prowiant. Co więc powinno znaleźć się w bagażu miłośnika survivalu?

Przekąski i uzupełnienie energii

Suchy prowiant, czyli dieta survivalowca. Co warto mieć w plecaku? liofilizaty kuchnia survivalowa kuchnia bushcraftowa gotowe dania Chociaż turystyczne kuchenki i paliwa powinny znajdować się w każdym plecaku, to nie możesz rozstawiać całego wyposażenia przy każdym posiłku, gdyż zajmować to będzie zbyt wiele czasu. Warto więc postawić na jeden lub dwa ciepłe posiłki, gdy Twoja wyprawa będzie odbywać się przy nieco niższych temperaturach (np. w górach, ponieważ tam wieczorna herbata rozgrzewająca organizm przed snem to podstawa, która może uratować Was przed chorobami i obniżeniem odporności).

Co więc najlepiej wybrać na przekąski, śniadania i kolacje? Konserwy i chrupkie pieczywo to doskonały wybór, gdyż potrzebujesz zarówno węglowodanów, jak i białka. Pierwsza grupa makroelementów doda Wam energii, natomiast druga pozwoli na odpowiednią regenerację organizmu. Konserwy rybne dostarczą zdrowych tłuszczów, będących podstawą w ochronie stawów i odpowiedniej pracy gospodarki hormonalnej (która też ma wpływ na ilość energii, poprawia humor i siłę do działania), dlatego warto zadbać o zbilansowaną dietę.

Uzupełnianie witamin i minerałów może odbywać się za pomocą suszonych owoców i warzyw. Doskonałym pomysłem jest zabranie chociaż jednego batona energetycznego na dzień, gdyż są one lekkie, pożywne i dodają energii do dalszego działania, gdy zaczyna brakować paliwa podczas pracy lub wędrówki.

Jak urozmaicić obiady?

Wykorzystanie takich produktów jak kuchenka i garnek Esbit Cookset kojarzy się najczęściej z obiadami typu gulasz grzybowy lub mięsny, gdyż są to najpopularniejsze potrawy u miłośników dzikiej natury. Zazwyczaj tak jest podczas krótszych wypraw, jednak survival wielodniowy jest bardziej wymagający pod względem żywności.Suchy prowiant, czyli dieta survivalowca. Co warto mieć w plecaku? liofilizaty kuchnia survivalowa kuchnia bushcraftowa gotowe dania

Spokojnie, świetnym wyborem jest pakowana hermetycznie żywność i liofilizaty, które naprawdę zaskoczą nas bogatym smakiem i szerokim wyborem – znajdując takie pozycje jak butter chicken czy chilli con carne, nie będziemy się pewnie mogli powstrzymać i doczekać kolejnego posiłku. Wystarczy zapoznać się z takimi daniami jak Forestia Jagnięcina z miętą 350g lub na przykład, dla miłośników kuchni wegetariańskiej, Forestia Klopsy wegetariańskie z makaronem 350g, by wiedzieć, że nawet w lesie można jeść smacznie i sycąco.

Znajdziemy też coś dla tych mniej zdecydowanych lub nieposiadających dużej ilości czasu klientów, by skompletować żywności na wyjazd. Posiadamy 7 Dniowy Pakiet Żywnościowy – Trek’n Eat – 7 Days Emergency Package, w którym znajdują się tak zróżnicowane potrawy, że każdy znajdzie dla siebie coś smacznego i wyjątkowego na każdą okazję! Zestaw pozwala na 3 pełnowartościowe posiłki dziennie.

Suchy prowiant, czyli dieta survivalowca. Co warto mieć w plecaku?
3.8 (75%) 4 vote[s]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *