Kuchenka survivalowa z ociekacza. Jak zrobić?
Prosta i praktyczna kuchenka turystyczna do samodzielnego wykonania. Nie jest to tym razem rozwiązanie zero kosztowe, jak w przypadku kuchenki z puszki, bo do zrobienia potrzebny jest ociekacz na sztućce, który można kupić już za kilka złotych w markecie np. IKEA.
Kuchenka turystyczna DIY – konstrukcja i użytkowanie
Ociekacz zrobiony jest z dość grubej, nierdzewnej blachy więc do jego przeróbki, niezbędne jest wykorzystanie narzędzi np. mini szlifierki. Średnica kuchenki gwarantuje jej stabilność ale jednocześnie powoduje, że ustawienie mniejszych naczyń np. półlitrowego kubka będzie wymagało rusztu, który możemy wykonać np. ze śledzi namiotowych. Fabrycznie wykonane otwory w ścianach kuchenki zapewniają dobry dostęp tlenu do paleniska. Kuchenka survivalowa z ociekacza spełnia swoją podstawową funkcję bardzo dobrze, choć pewną ułomnością jest na pewno kwestia transportu. Okopconą kuchenkę należy odpowiednio zabezpieczyć. Gabarytów takiej kuchenki nie traktuję, jako minus gdyż na czas transportu do środka można spakować np. część racji żywnościowej.
Jeśli chodzi o ruszt – w otwory idealnie pasują śruby M8. Wystarczy zabezpieczyć nakrętkami i mamy stabilny ruszt 🙂
http://i.imgur.com/ffsFYTZ.png
Chciałbym prosić o jakiś patent na zabezpieczenie okopconej kuchenki w plecaku. Reklamówka czy coś bardziej wymyślnego?
Karabińczyk i przypiąć do plecaka
I tak brudzi wszystko naokoło.
Super patent Mam pytanie od jakiego kubka jest patelnia na ociekaczu?
Od garnka Kovea.
dlaczego nie zrobić kuchenki do góry dnem?
wtedy mamy gotowy rudzt z otworami.