Zwęglona bawełna – idealna rozpałka do krzesiwa tradycyjnego

Zwęglona bawełna to bardzo skuteczna rozpałka (hubka) do krzesiwa tradycyjnego – kowalskiego.  Przygotowanie tej rozpałki jest stosunkowo proste, a proces preparowania bawełny można uznać za ciekawy.  Skuteczna hubka jest niezbędna do rozpalenia ognia za pomocą krzesiwa kowalskiego. Hubka musi łatwo i szybko łapać iskrę z wytwarzaną w czasie krzesania (uderzania krzesiwem o krzemień). Hubka musi podtrzymać żar z iskry, który posłuży do rozniecenia ognia. Takie warunki spełnia zwęglona bawełna.

Zwęglona bawełna

Proces zwęglania bawełny polega na poddaniu skrawków materiału bawełnianego działaniu wysokiej temperatury przy bardzo mocno ograniczonym dostępie tlenu, tak by uległ on zwęgleniu. W ten sposób otrzymamy zwęglony (nie spalony) materiał, który zamieni się w doskonałą hubkę do krzesiwa tradycyjnego.

Jak przygotować zwęgloną bawełnę?

Do przygotowania zwęglonej bawełny potrzebujemy:

  • skrawki 100% tkaniny bawełnianej np. 3×3 cm.
  • Szczelną puszkę np. po paście do butów, cukierkach etc.
  • Źródło ognia (palnik, kuchenka, żar z ogniska)
  • Nóż, gwóźdź etc.

Za pomocą noża robimy otwór ok. 3-4 mm w wieczku puszki. Skrawki materiału układamy luźno w puszcze i przykrywamy szczelnie wieczkiem. Puszkę umieszczamy na źródle ognia (palniku, żarze z ogniska). Obserwujemy puszkę. Biały dym wydobywający się przez otwór puszki świadczy o trwającym procesie zwęglania bawełny. Gdy dym przestanie się wydobywać, zdejmujemy puszką z ognia za pomocą patyków i pozostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Nie otwieramy od razu puszki, gdyż może to doprowadzić do zapalenia bawełny, która zamieni się w popiół.

Po ostygnięciu puszki wyjmujemy płatki bawełny, które powinny być jednolicie czarne. Gdy kolor materiału nie jest czarny oznacza to, że bawełna nie została do końca zwęglona i proces należy powtórzyć. Płatki zwęglonej bawełny należy zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.

Zwęglona bawełna – idealna rozpałka do krzesiwa tradycyjnego
4.2 (84%) 5 votes

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *