Palnik z puszki w 5 minut, czyli kuchenka survivalowa na alkohol
Improwizacja to jedna z podstawowych umiejętności w survivalu. W poprzednich wpisach pokazałem, jak łatwo zrobić praktyczną kuchenkę survivalową na paliwo stałe z puszki po kawie lub ociekacza na sztućce. Tym razem zaprezentuję, jak zrobić palnik turystyczny z aluminiowej puszki, czyli minimalistyczną kuchenkę survivalową na alkohol.
Kuchenka survivalowa – Palnik z puszki
Kuchenkę (palnik na alkohol) z puszki aluminiowej można wykonać na kilka sposobów. W tej wersji do zrobienia palnika spirytusowego będzie potrzebna tylko jedna puszka oraz nóż lub nożyczki. Rozwiązanie, które pokażę cechuje więc łatwość i szybkość wykonania. Palnik spirytusowy z puszki można zrobić w 5 minut.
Krok 1.
W puszce aluminiowej po dowolnym napoju wycinamy otwór (odcinamy dekielek) w górnej części puszki. Ostrze noża najlepiej prowadzić przy krawędzi puszki dzięki czemu linia cięcia nie będzie poszarpana. Wtym przypadku użyłem nietypowej, litrowej puszki po piwie. Kuchenka będzie więc stabilniejsza i będzie miała większą moc.
Krok 2.
Odcinamy dolną część puszki mniej więcej na wysokości 3 cm. Będzie to podstawa naszego palnika.
Krok 3.
Odcinamy górną część puszki o wysokości odpowiadającej wcześniej odciętemu dolnemu fragmentowi tj. 3 cm. Następnie przykładamy ostrze noża do ścianki odciętej puszki i robimy na ściance i krawędzi delikatne, równoległe wgniecenia co 1 cm. Na koniec robimy na górze mały otwór, który będzie odpowiadał za wyrównanie ciśnienia w naszej kuchence.
Krok 4.
Przygotowaną górną część palnika delikatnie wciskamy w podstawę puszki. Nalewamy alkohol etylowy (denaturat, spirytus) i podpalamy. Czekamy chwilkę na rozgrzanie palnika i ustawiamy naczynie bezpośrednio na naszym palniku.
Test palnika na alkohol
W warunkach „pokojowych” zagotowanie 0,5 litra wody zajęło ok. 3 minut 40 sekund.
Oto chodziło. Gratuluje autorowi