Kuchnia terenowa – na czym gotować?

Kuchnia terenowa   na czym gotować? paliwo zip military kuchenka survivalowa

Obozy survivalowe, wyjazdy off-roadowe i kilkudniowe wycieczki w trudny teren, stają się coraz popularniejsze na całym świecie. W erze komputeryzacji, gdy kontakt z przyrodą jest mocno ograniczony przez blokowiska, szklane biurowce i elektryczność, ludzie po prostu szukają sposobu, by spędzić kilka nocy w warunkach dla nich ekstremalnych.

Zastanówmy się nad tym, jak wygląda kwestia związana z przygotowaniem posiłku, jakie możliwości są pod ręką miłośników survivalu i które wyposażenie stanowi podstawę podczas planowania wyjazdu. Chociaż zaradność, kreatywność i doświadczenie są przydatne w warunkach terenowych, to pewne elementy wyposażenia mogą ułatwić wiele spraw, maksymalizując przyjemności z pobytu – należą do nich m.in. kuchenki terenowe.

Survival w lesie – lekkie kuchenki survivalowe i kostki paliwowe

Ognisko jest jedną z największych atrakcji wieczornych, podczas wypadów w trudny teren i obozów survivalowych. Niestety, niesprzyjające warunki atmosferyczne potrafią skutecznie zepsuć plany. Na taką okazję warto posiadać składaną kuchenkę survivalową niewielkich rozmiarów, która zasilana może być każdym paliwem stałym, w tym kostkami paliwowymi. Dzięki temu każdy będzie mieć możliwość podgrzania kolacji lub zagotowania wody na herbatę, lub kawę – co podczas chłodnych deszczowych wieczorów, odgrywa ogromną rolę, ponieważ wychłodzony organizm jest podatny na różnego rodzaju infekcje i zachorowania.

Czemu warto wybrać akurat kostki paliwowe? Ponieważ po deszczu ciężko będzie znaleźć suche drewno, które pozwoli na rozpalenie ogniska lub nawet wykorzystanie kuchenki. Są one przede wszystkim lekkie i nie zajmują dużo miejsca, więc doskonale sprawdzą się podczas wypraw z plecakiem. Mogą również posłużyć jako wsparcie podczas rozpalania ognia, więc powinny być one stałym wyposażeniem każdego survivalowca. Niewielkich rozmiarów kartusz z gazem (np. 97g) jest może bardziej wydajny, jednak zajmuje więcej miejsca w plecaku i jest cięższy, dlatego dużo lepiej sprawdzi się podczas wypadów off-roadowych, gdy uczestnicy posiadają auta, motocykle lub quady.

Garnki, kubki i menażki

Podczas samotnych wypraw lub obozów, gdzie każdy musi dysponować osobistym wyposażeniem, warto wybrać kubek z przykrywką ze stali nierdzewnej o pojemności 1,4L, zamiast całego zestawu do gotowania. Dzięki niemu przygotujemy jednocześnie zupę, kawę, herbatę lub podgrzejemy posiłek ze słoika. Wysokiej jakości materiał posiada ogromne znaczenie, ponieważ stal nierdzewna jest odporna na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Kontakt z wysokimi temperaturami (np. po zawieszeniu kubka nad paleniskiem) podczas wykorzystania materiałów niskiej klasy, może powodować zniekształcenia. Kubek turystyczny ze stali nierdzewnej o grubości 0,5 mm jest jednak na tyle wytrzymały, że użytkownicy nie muszą obawiać się o zniszczenie produktu.

Jeśli jednak do wykarmienia są m.in. 2-3 osoby i siły podczas transportu można równomiernie rozłożyć, lepszym wyborem będzie lekki zestaw do gotowania, który posłuży już do przygotowania bardziej złożonych potraw. Wybierając wyposażenie Snow Peak Trek 1400 Titanium, otrzymujecie wybitnie trwały asortyment, który mimo konstrukcji wykonanej z tytanu i stali nierdzewnej, charakteryzuje się niewielkim ciężarem na poziomie 210g, odpornością na uszkodzenia mechaniczne i odkształcenia spowodowane kontaktem z wysokimi temperaturami.

Kuchnia terenowa – na czym gotować?
5 (100%) 1 vote

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *